نسخه قدیم

فرزند سوم مرجع عالیقدر شیعه مرحوم آیت الله العظمی شیخ محمد فاضل لنکرانی (قدس سره) در سال 1341 (ه.ش) در شهر مقدس قم متولد شد. جد ایشان آیت الله شیخ فاضل لنکرانی معروف به فاضل قفقازی است، که از فقهای بزرگ دوران و امین و معتمد زعیم وقت تشیع، حضرت آیت الله العظمی بروجردی(ره) بود.

ایشان تحصیلات ابتدایی خود را در مدرسه سنایی شهر قم آغاز کرد. پس از گذشت پنج سال از تحصیل، بنا به مبارزات سیاسی انقلاب اسلامی، پدر بزرگوارشان به شهر یزد تبعید شد. او نیز همراه پدر راهی یزد شده و تحصیلات ابتدایی و دو سال از دوره راهنمایی را در آنجا به اتمام رساند.

او پس از طی دوران تبعید پدر، به قم بازگشته و وارد دبیرستان شد. دیری نپایید که کشش مکتب اهل بیت وی را مجذوب حوزه نمود و پس از یک سال از دوران دبیرستان در سال 1356 (ه.ش) وارد حوزه علمیه قم شد. ایشان در سال های اول ورود به حوزه علمیه، توامان دروس دبیرستان را در رشته تجربی به صورت شبانه به اتمام رسانید و دیپلم رشته تجربی را نیز اخذ نمود.

آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی دروس حوزوي را زمانی آغاز نمود که غالب دروس رسمي حوزه به دليل حرکت نهضت اسلامي ملّت ايران تعطيل بود. از این رو ايشان با همّت و جدّيت فراوان توانست با شرکت در درس‌هاي خصوصي اساتيد حوزه، در مدّت كوتاهي دروس سطح را به پايان رسانده،

ایشان در دوران تحصیل خود از محضر اساتید و عالمان بسياري استفاده نمود؛ ایشان دروس مقدماتی، تفسیر، فقه و اصول(سطح) را از محضر حضرات آیات استاد بيگدلي، آيت االله سيّد رسول موسوي تهراني، آيت الله اعتمادي، آيت الله پاياني فرا گرفت و برای درس تفسیر خدمت مرحوم آیت الله حاج شيخ حسين شب زنده دار و نيز آيت الله جوادی آملی حاضر گشت؛ ایشان با پايان يافتن دروه‌ي سطح در سال‏1361 (ه.ش) براي بحث‏هاي تخصّصي و اجتهادي در دروس والد مکرّم خود شرکت کرد و حدود 15 سال ‏از محضر ایشان بهره فراوان برد. وی حدود هفت سال نيز از محضر مرجع بزرگوار حضرت آيت الله العظمي وحيد خراساني(مدّظلّه‌العالي) استفاده نمود. هم‌چنين چندين سال از دروس فقه حضرت آيت الله سيّد کاظم حائري بهره برد؛ در بخش دروس عقلي نيز؛ مباحث اسفار، اشارات و مباحث تفسيري از محضر اساتیدی چون آيت الله حسن ‏زاده آملي و آيت الله جوادي آملي گذرانده، ایشان همچنین در دروس علم هيئت از محضر آيت الله حسن ‌زاده استفاده نمود.

آیت الله فاضل لنکرانی از همان سال های آغازین تحصیل قدم در راه تدریس گذاشت. ایشان تدریس را با دروس مقدماتی حوزه علمیه نظیر ادبیات، منطق، معالم و شرح لمعه شروع نموده و از اوایل دهه شصت به مدت هجده سال اقدام به تدریس دروس عالی در حوزه علمیه نموده است. استاد از سال 1376 شروع به تدریس خارج اصول نمودند و موضوعات (مقدمه اصول، اوامر، امارات و اصول عملیه و تعادل و تراجیح ) را تدریس نموده اند و همچنان مشغول به تدریس آن می‌‌باشند.

آیت الله فاضل لنکرانی از سال 1382 اقدام به تدریس خارج فقه نمودند و موضوعات مختلفی از ابواب فقهی را تدریس کرده اند و همچنان مشغول به تدریس موضوعات مختلفی از آن هستند. همچنین ایشان درس خارج فقه معاصر در موضوعات ( فقه سیاسی و فقه پزشکی) را تدریس می‌کنند. سلسله مباحث قواعد فقه محصول تدریس آیت الله فاضل لنکرانی در سنوات مختلف است که غالبا در ماه مبارک رمضان برگزار گشته است.

استاد علاوه بر تدریس مباحث فقهی اهتمام زیادی به مباحث قرآنی و تفسیر قرآن کریم داشته و دارند و از این رو در سال های مختلف اقدام به تحقیق و تدریس در موضوع تفسیر قرآن کریم نموده اند. آیت الله شیخ محمد جواد فاضل لنکرانی در اردیبهشت سال 1395 (ه.ش) پس از سالها تدریس و تربیت طلاب، به عنوان استاد نمونه حوزه علمیه قم مورد تجلیل مرجعیت شیعه و حوزه علمیه قرار گرفتند.

از ویژگی های بارز علمی استاد تالیفات تخصصی بسیاری است که مورد توجه و استفاده بسیاری از فضلا و طلاب بوده است. این تالیفات بیشتر محصول دوره های تدریس معظم له بوده و یا بعضا به مناسبت های مختلف تالیف شده اند.

1. 25 جلد کتاب در موضوع فقه

2. 11 جلد کتاب در موضوع قواعد فقهی

3. 10 جلد کتاب در موضوعات تفسیری

4. 9 جلد کتاب در موضوعات اصولی،اعتقادی، اخلاقی و...

5. 8 جلد کتاب در موضوعات مختلف به زبان انگلیسی

6. تقريرات خارج اصول فقه از سال 76 تا 98، در حدود 20 جلد

7. تقريرات خارج فقه، کتاب البيع بر اساس متن تحريرالوسيلة، در حدود 9 جلد

و همچنین بیش از 10 عنوان مقاله علمی پژوهشی در موضوعات مختلف فقهی و تفسیری از ایشان به چاپ رسیده است. آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی در طی دوران تحصیل و تدریس در حوزه علمیه همواره مورد توجه مراجع و اساتید برجسته بوده اند. رساله های علمی، کلاسهای عمیق ایشان و تربیت شاگردانی مجتهد و یا قریب به اجتهاد که عده‌‌ای از آنان اکنون از اساتيد مطرح حوزه در رسائل و مکاسب و کفاية هستند، خود دلیلی بر موفقیت این استاد گرانقدر است. ایشان در سال 1376 مفتخر به اجازه اجتهاد مطلق از سوی مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (ره) شدند. همچنین ایشان در سال 1381 موفق به ارائه ودفاع از رساله ی سطح چهار خود در حوزه علمیه شده و بالاترین مدارک حوزی را دریافت نمودند.

سایر فعالیت ها و مسئولیت ها

1. حضور در جبهه در دروان دفاع مقدس

2. ریاست دفتر مرجع عالیقدر شیعه مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی(قدس سره)

3. مسئولیت اداره بیت و دفتر مرجع عالی قدر حضرت آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی(قدس سره)

4. مسئول بخش استفتائات دفتر حضرت آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی(قدس سره)

5. مسئول بعثه حضرت آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی(قدس سره)

6. ریاست مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) از بدو تاسیس تا کنون

7. عضویت در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم

تعداد بازدید :1633
کلیه حقوق این سایت متعلق به مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) است.